Całe ziarno oddzielone od plew, oczyszczone i gotowe do spożycia, tzn. nie trzeba go już myć. Małe cząsteczki znajdujące się w paczce powstają poprzez naturalne ścieranie się ziaren.
Ziarno orkiszu zawiera więcej łatwostrawnego i lepiej przyswajalnego białka niż zwykła pszenica. Mąka orkiszowa ma także mniej maltozy- dwucukru, który gwałtownie podnosi poziom cukru we krwi i jednocześnie więcej błonnika, który spowalnia ten proces. Orkisz zawiera więcej tłuszczu, w tym dwa razy więcej jednonienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy tzw. ,,dobrych tłuszczów’’, które obniżają poziom złego cholesterolu we krwi. W tłuszczu tym jest więcej fitosteroli, czyli roślinnych steroli hamujących wchłanianie cholesterolu pokarmowego z jelit do krwi.
Sposób przygotowania: ziarno orkiszu przemyć (wg uznania), zalać wrzącą wodą, gotować 20 minut, pozostawić pod przykryciem na około 30 min.
Produkt zawiera gluten.
Kraj pochodzenia: Niemcy
Ziarno orkiszu zawiera więcej łatwostrawnego i lepiej przyswajalnego białka niż zwykła pszenica. Mąka orkiszowa ma także mniej maltozy- dwucukru, który gwałtownie podnosi poziom cukru we krwi i jednocześnie więcej błonnika, który spowalnia ten proces. Orkisz zawiera więcej tłuszczu, w tym dwa razy więcej jednonienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy tzw. ,,dobrych tłuszczów’’, które obniżają poziom złego cholesterolu we krwi. W tłuszczu tym jest więcej fitosteroli, czyli roślinnych steroli hamujących wchłanianie cholesterolu pokarmowego z jelit do krwi.
Sposób przygotowania: ziarno orkiszu przemyć (wg uznania), zalać wrzącą wodą, gotować 20 minut, pozostawić pod przykryciem na około 30 min.
Produkt zawiera gluten.
Kraj pochodzenia: Niemcy
Rozwiń opis