Polecam olej lniany z wielkim przekonaniem, że warto go stosować (oczywiście na zimno, ponieważ jest on nietrwały), aby zwiększyć poziom tak ważnych dla naszego zdrowia kwasów omega-3 (których mamy zawsze zbyt mało)! :)
Termin przydatności do spożycia: 02.05.2023 r.
Ze starannie wyselekcjonowanych polskich nasion brązowego lnu spożywczego, tłoczony według starej metody tłoczenia na zimno, powstaje Olej Lniany do diety dr Budwig.
Jest to olej nieoczyszczony, rozlewany do butelek bezpośrednio z maszyny tłoczącej i zawiera drobinki nasion lnu w postaci widocznego osadu, który nadaje mu lekki posmak goryczy.
Posiada wysoką zawartość kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 ca 56%, które jako składniki diety regulują poziom cholesterolu i są ważne w profilatyce chorób serca, miażdżycy, nadciśnienia i cukrzycy.
Zaleca się stosowanie oleju na zimno, do serów (pasty), surówek i sałatek warzywnych, ziemniaków, kasz, pieczywa, ryb, mięs, do sosu Winegret, majonezów, dresingów itp.
Wartość odżywcza 100ml:
- białko - 1,8g,
- węglowodany - 1,8g,
- błonnik - 2,9g,
- tłuszcz ogółem - 88,6g, w tym
- kwasy nasycone - 8,6g,
- kwasy jednonienasycone - 15,5g,
- kwasy wielonienasycone - 64,5g.

