Szanta (łac. Marrubium vulgare) nie tylko jest dobra na wszelkie problemy ze słuchem, ale również problemy z gardłem, czy bolesność w trzewiach. Spożywana w postaci zupy ułatwia usuwanie nadmiaru wydzieliny w górnych drogach oddechowych.
SPOSÓB UŻYCIA: przygotowanie zupy: zagotować łyżkę ziela szanty z 1/8 litra wody, przecedzić. Do wywaru dodać 1/4 litra wina, łyżkę masła lub śmietany i ponownie mocno zagotować. Pić 2 razy dziennie aż do ustąpienia objawów.
SKŁAD: szanta ziele siekane.
SPOSÓB UŻYCIA: przygotowanie zupy: zagotować łyżkę ziela szanty z 1/8 litra wody, przecedzić. Do wywaru dodać 1/4 litra wina, łyżkę masła lub śmietany i ponownie mocno zagotować. Pić 2 razy dziennie aż do ustąpienia objawów.
SKŁAD: szanta ziele siekane.

