Przez żołądek – do zdrowia! Tak zmodyfikowana postać znanego powiedzenia znajduje doskonałe odzwierciedlenie w życiu codziennym. Odporność na choroby oraz zdolność organizmu do leczenia rozmaitych dolegliwości można z powodzeniem podnosić poprzez właściwą dietę oraz stosowanie skutecznych, naturalnych suplementów diety. Jednym z nich jest niewątpliwie balsam kapucyński.
Czym jest nalewka kapucyńska?
Balsam kapucyński, zwany również nalewką lub kroplami kapucyńskimi, to wytwarzany przez nas preparat ziołowo-roślinny stosowany w celach profilaktycznych oraz wspomagający leczenie. Jego dokładną recepturę znamy tylko my i pilnie strzeżemy jej już od ponad 100 lat. Jak to się stało, że przepis na balsam trafił w nasze ręce?
Zanim balsam trafił do Polski, był wytwarzany od XIX w. do wybuchu I Wojny Światowej przez praskich zakonników. Ze względu na wojnę brat zajmujący się wyrabianiem balsamu został wezwany do wojska. Na froncie zakonnik został ranny i trafił do lazaretu w Krakowie. Po zakończeniu leczenia brat udał się do swoich współbraci, czyli do klasztoru kapucynów, na rekonwalescencję. W dowód wdzięczności zostawił im przepis na nalewkę, którą wcześniej wyrabiał w Pradze, a my dziś znamy ją pod nazwą balsam kapucyński. Po dziś dzień wytwarzamy ją w Krakowie w niezmienionej formie, dzięki czemu korzystać z jej dobroczynnych właściwości mogą wszyscy, którzy cenią sobie naturalne sposoby wspierania zdrowia.
Nalewka kapucyńska wykazuje dobroczynne działanie przy niestrawności oraz zaparciach, których przyczyną bywa dieta uboga w błonnik. Oprócz ułatwiania funkcjonowania jelit, dzięki zawartym składnikom ma także właściwości wspomagające ich perystaltykę, która, gdy jest słaba, może przyczyniać się do okresowych zaparć. Wysoka zawartość ekstraktów roślinnych o działaniu przeciwbakteryjnym, przeciwwirusowym i przeciwgrzybiczym sprawia, że stosowanie balsamu kapucyńskiego przynosi ulgę w łagodnych infekcjach bakteryjnych, wirusowych i grzybiczych oraz wykazuje działanie pomagające w zatruciach pokarmowych.
Kiedy warto skorzystać z nalewki kapucyńskiej?
Przyjmowanie balsamu kapucyńskiego powinno odbywać się najlepiej na czczo i jednorazowo wynosić około 40-50 kropli. W razie potrzeby można przyjmować taką dawkę maksymalnie 3 razy dziennie. Nalewka wykazuje dobroczynne działanie w walce z przewlekłym bólem głowy, czy dolegliwościami żołądkowo-jelitowymi. Składniki w niej zawarte wspomagają naturalne procesy organizmu m.in. w przypadku gojenia ran, liszajów, a także w odbudowie osłabionej odporności. Balsam kapucyński to wszechstronny produkt, który warto mieć w swojej szafce kuchennej i apteczce domowej.
Czytaj więcej
