Alergie i nietolerancje pokarmowe dotykają ⅓ populacji. Wielu z nas przygotowując posiłek dla znajomych lub rodziny musi wziąć pod uwagę, że któryś z gości nie może spożywać określonych produktów. Ułożenie jadłospisu dla osób zmagających się z alergią nierzadko wydaje się trudnym wyzwaniem. Ale jest możliwe!
ALERGIE SĄ W... MODZIE?
Dieta bezglutenowa i inne diety eliminacyjne zyskują na coraz większej popularności. Choć swoje źródło mają w nietolerancjach pokarmowych, coraz więcej zdrowych osób zaczyna je stosować. Bierze się to z przekonania, że produkty, na które niektórzy są uczuleni, mają szkodliwe działanie dla każdego. Czy tak jest w istocie? Absolutnie nie! Katarzyna Turek rozprawia się z mitami na temat modnych diet i wykazuje ich rzeczywiste działanie. Bo modne to nie zawsze znaczy zdrowe.
ALE CO Z TĄ DIETĄ W ALERGIACH?
Co robić, gdy okazuje się, że jesteśmy alergikami lub cierpimy na nietolerancję pokarmową? Jak wówczas się odżywiać? Jaką dietę stosować? Autorka w przejrzysty sposób wyjaśnia jak postępować, gdy odkryjemy, że nie możemy jeść określonych produktów. Wyraźnie podkreśla, iż “zakazany” produkt należy wymienić na taki, który będzie miał podobne właściwości zdrowotne. W tym celu stworzyła obszerną listę zamienników.
Co szczególnie ważne, wszelkie informacje zawarte w książce są poparte badaniami naukowymi. Porady autorki opierają się na wiedzy ekspertów, a nie na aktualnych trendach dietetycznych.
Książka została wzbogacona o ponad 70 przepisów. Potrawy, które możesz według nich przygotować pozbawione są składników, będących najczęstszymi alergenami.
Dieta w alergiach nie musi być skomplikowana!

