dobrze wysuszona, aromatyczna
Właściwości lecznicze morwy są wysoko cenione w tradycyjnej medycynie chińskiej i tybetańskiej. W lecznictwie tybetańskim owoc morwy białej nazywa się „darshing” i używa się go przy stanach zapalnych tkanki kostnej i okołostawowej oraz w chorobach kobiecych. W chińskiej medycynie z owoców wytwarza się syrop polecany w chorobach żołądkowych, zaparciach i kolkach.
Ze względu na dużą zawartość łatwo przyswajalnych cukrów, ludność zamieszkująca Himalaje suszy owoce, miele na mąkę i używa, jako dodatku do potraw. Suszone owoce mają właściwości wzmacniające i regenerujące siły, dlatego tamtejsza ludność zabiera je w podróż.
Owoce morwy białej zawierają aż do 20% cukrów – głównie glukozę, maltozę, sacharozę i fruktozę; ponadto kwasy organiczne – cytrynowy i jabłkowy, oraz sole mineralne, żelazo oraz olejek lotny. Obecność dużej ilości łatwo przyswajalnego żelaza sprawia, że owoce morwy używane są w anemii, podawane są wątłym, często chorującym dzieciom.
Liść morwy białej zawiera substancje hamujące działanie enzymów odpowiedzialnych za rozkład węglowodanów w organizmie (ograniczające metabolizm cukrów złożonych w glukozę). Dzięki temu część węglowodanów przechodząc przez jelita pozostaje niestrawiona i wydalana z organizmu, co w efekcie prowadzi do ograniczenia wchłanianie glukozy przez organizm i uzyskania niższego poziomu cukru we krwi po posiłkach.
Pomaga to w utrzymaniu prawidłowej wagi ciała i wspomaga odchudzanie, redukując do 35% wchłaniania kalorii po posiłkach oraz zapobiega lub łagodzi przebieg cukrzycy typu II.
Dodatkowo związki zawarte w liściu morwy białej wpływają na obniżenie poziomu trójglicerydów, jak również „złego” cholesterolu LDL, podczas gdy poziom „dobrego” cholesterolu HDL ulega podwyższeniu.
SPOSÓB UŻYCIA: wsypać pełną łyżeczkę suszu do filiżanki i zaparzać 5-10 minut.
SKŁAD: liść morwy białej 90%, owoc morwy białej 10%
Ze względu na dużą zawartość łatwo przyswajalnych cukrów, ludność zamieszkująca Himalaje suszy owoce, miele na mąkę i używa, jako dodatku do potraw. Suszone owoce mają właściwości wzmacniające i regenerujące siły, dlatego tamtejsza ludność zabiera je w podróż.
Owoce morwy białej zawierają aż do 20% cukrów – głównie glukozę, maltozę, sacharozę i fruktozę; ponadto kwasy organiczne – cytrynowy i jabłkowy, oraz sole mineralne, żelazo oraz olejek lotny. Obecność dużej ilości łatwo przyswajalnego żelaza sprawia, że owoce morwy używane są w anemii, podawane są wątłym, często chorującym dzieciom.
Liść morwy białej zawiera substancje hamujące działanie enzymów odpowiedzialnych za rozkład węglowodanów w organizmie (ograniczające metabolizm cukrów złożonych w glukozę). Dzięki temu część węglowodanów przechodząc przez jelita pozostaje niestrawiona i wydalana z organizmu, co w efekcie prowadzi do ograniczenia wchłanianie glukozy przez organizm i uzyskania niższego poziomu cukru we krwi po posiłkach.
Pomaga to w utrzymaniu prawidłowej wagi ciała i wspomaga odchudzanie, redukując do 35% wchłaniania kalorii po posiłkach oraz zapobiega lub łagodzi przebieg cukrzycy typu II.
Dodatkowo związki zawarte w liściu morwy białej wpływają na obniżenie poziomu trójglicerydów, jak również „złego” cholesterolu LDL, podczas gdy poziom „dobrego” cholesterolu HDL ulega podwyższeniu.
SPOSÓB UŻYCIA: wsypać pełną łyżeczkę suszu do filiżanki i zaparzać 5-10 minut.
SKŁAD: liść morwy białej 90%, owoc morwy białej 10%
Rozwiń opis