Mnie uczulił...
Pamiętaj! Miód wrzosowy jest wysoce aktywny biologicznie. Koniecznie przechowuj go w zacienionym oraz chłodnym miejscu (max. 18st. C). Jeżeli nie posiadasz stosownego miejsca, przechowuj miód wrzosowy w lodówce zakręcając dobrze słoik.
Miód wrzosowy jest niezwykle ceniony za swoje właściwości oraz nazywany "królem miodów" ze względu na ograniczoność wrzosowych pożytków w Polsce.
Uzyskanie czystego miodu wrzosowego jest bardzo trudne ze względu na wrześniowe warunki atmosferyczne. Stąd też miód wrzosowy nie jest dostępny co roku, a to czyni go jeszcze bardziej unikatowym.
Co najbardziej charakterystyczne- w stanie płynnym, miód wrzosowy ma galaretowatą postać! Po procesie krystalizacji, jego konsystencja zmienia się na ziarnistą i masłowatą.
Miód wrzosowy właściwości:
- Świetnie sprawdza się jako ochrona w sezonie przeziębień
- Pomaga na zaburzenia układu moczowo-płciowego: ukoi problemy z takimi narządami jak: pęcherz, prostata czy też nerki. Miód zaleca się do zażywania profilaktycznego przez mężczyzn narażonych na problemy z układem moczowo-płciowym.
- Posiada właściwości antyseptyczne, bakteriobójcze.
- Ponadto uważany jest za naturalny lek przy chorobach oczu czy układu pokarmowego.
Kolor: W stanie płynnym, miód wrzosowy jest koloru rubinowo-brunatnego. Po procesie krystalizacji kolor lekko wpada w pomarańcz.
Smak: Przyjemny, lekko gorzkawy smak.
Zapach: Zapach kwiatów wrzosu.
Przechowywanie: Suche i zacienione miejsce (temp. 8-15 st. C)
Czas kwitnienia: Sierpień/ wrzesień
Krystalizacja: Kilka tygodni, miesięcy.

