Miody wielokwiatowe to duża grupa miodów, która jest jednym z popularniejszych i powszechnie stosowanych produktów pszczelich.
Jak sama nazwa wskazuje miody wielokwiatowe mogą pochodzić z nektaru wielu kwiatów. Miody wielokwiatowe różnią się smakiem, barwą i walorami zdrowotnymi. Właściwości miodu wielokwiatowego są uzależnione od gatunków kwiatów, krzewów i drzew wybieranych przez pszczoły, miejsc występowania pasiek oraz terminów zbioru.
Miód wielokwiatowy właściwości:
- Dzięki łatwo przyswajalnym cukrom prostym wspomaga mięsień sercowy.
- Pomocny przy chorobach wątroby i pęcherzyka żółciowego.
- Osobom uczulonym na pyłki pomaga znosić i uodparniać się na alergie.
- Ze względu na łagodny smak, miód wielokwiatowy poleca się podawać dzieciom przy leczeniu grypy, przeziębień, chorób dolnych dróg oddechowych, a także zapobiegawczo.
Kolor: Różna barwa, od jasnokremowej do herbacianej, po krystalizacji jasnoszara lub jasnobrązowa
Smak: Łagodny i słodki
Zapach: Przyjemny i delikatny zapach kwiatowy
Przechowywanie: Suche i zacienione miejsce (temp. 8-18 C)
Czas kwitnienia: Cały okres wiosna/lato
Krystalizacja: Średnia krystalizacja
Rozwiń opis