Miód faceliowy zalicza się do nektarowych, a pozyskiwany jest właśnie z kwiatów facelii. Roślina ta posiada wiele odmian, jednak w Polsce najczęściej występuje facelia błękitna, wyróżniająca się piękną, niebiesko-fioletową (czasem błękitną) barwą.
Pola porośnięte tym gatunkiem kwiatów wyglądają wręcz niesamowicie i właściwie zawsze można na nich spotkać pilnie pracujące pszczoły. Nie bez powodu spędzają one w takich miejscach wiele godzin, a jest tak, ponieważ facelia uznawana jest za jedną z najbardziej miododajnych roślin – pszczelarze często nazywają ją „królową roślin miododajnych”. Pozyskiwany w ten sposób miód faceliowy nazywany w ostatnich latach jest polskim miodem manuka (źródło Onet) ze względu na unikatowe właściwości.
Miód faceliowy właściwości:
- Szczególnie w trakcie przeziębienia oraz gdy czujemy że coś nas "rozkłada".
- Działa przeciwbakteryjnie oraz ochronnie.
- Obniża toksyczne działanie nikotyny, alkoholu oraz herbaty i kawy.
- Wspomaga leczenie chorób układu pokarmowego.
Kolor: Jasny lub ciemny w zależności od gleby
Smak: Subtelny, lekko kwaskowaty (chociaż nie jest to bardzo wyczuwalne)
Zapach: Aromat kwiatów
Przechowywanie: Suche i zacienione miejsce (temp. 8-18 C)
Czas kwitnienia: Od maja do sierpnia
Krystalizacja: Średnia krystalizacja, od kilku tygodni do kilku miesięcy.

