Miód akacjowy - powstaje z nektaru kwiatów robini akacjowej (Robinia pseudoacacia) kwitnie w końcu maja i w czerwcu przez około 10 -12 dni i gdy pogoda sprzyja jedna rodzina pszczela może wyprodukować 20 do 30kg miodu.
Miód jest przeźroczysty, prawie jak woda. W przeciwieństwie do innych miodów w swoim składzie ma przewagę fruktozy, a to sprawia, że bardzo wolno krystalizuje, nawet powyżej jednego roku, a po skrystalizowaniu jest śnieżnobiały lub jasnosłomkowy. W tym miodzie podwyższona jest zawartość sacharozy.
Miód akacjowy wykorzystywany jest przy leczeniu nadkwasoty żołądka, oraz zaburzeń przewodu pokarmowego.
Miód jest przeźroczysty, prawie jak woda. W przeciwieństwie do innych miodów w swoim składzie ma przewagę fruktozy, a to sprawia, że bardzo wolno krystalizuje, nawet powyżej jednego roku, a po skrystalizowaniu jest śnieżnobiały lub jasnosłomkowy. W tym miodzie podwyższona jest zawartość sacharozy.
Miód akacjowy wykorzystywany jest przy leczeniu nadkwasoty żołądka, oraz zaburzeń przewodu pokarmowego.

