Mięta,również fantastyczna. ż całego serca POLECAM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Produkt zbierany ręcznie - całe listki mięty.
Dnia 23 maja 2010 roku produkowany przez firmę Natur-Vit ręcznie rwany liść mięty występujący pod nazwą handlową Mięta Pińczowska został uhonorowany pierwszym miejscem w konkursie Smaki Regionów i tym samym została wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych. Wpis na listę nobilituje produkt i wyróżnia go z pośród innych wyrobów. Mięta pińczowska uprawiana od ponad 50lat w rejonie powiatu pińczowskiego poprzez specyficzne warunki uprawy nabrała unikalnych właściwych wyłącznie dla tego regionu cech. Miętę pińczowską wyróżnia specyficzny lodowy posmak oraz mocny miętowy zapach.
Mięta wskazuje działanie pobudzające czynności wydzielnicze żołądka i wątroby, zwiększa ilość soku żołądkowego i żółci, ułatwia przyswajanie pokarmów oraz wspomaga trawienie i pracę jelit. W Polsce mięta należy do jednych z najczęściej stosowanych ziół. Napary z mięty wykorzystywane są w medycynie ludowej na różnorodne dolegliwości przewodu pokarmowego.
Uważa się iż pomaga w schorzeniach takich jak: nieżyt żołądka, niedokwaśność, kolka jelitowa, bóle brzucha, wzdęcia, nudności, wymioty. Podawana jest również jako naturalny środek w chorobie lokomocyjnej, podczas migreny oraz w nerwicach wegetatywnych.
SPOSÓB UŻYCIA: kilka listków mięty wrzucuć do filiżanki i zaparzać 5-10 minut.
SKŁAD: ręcznie rwany liść mięty 100%.
Kraj pochodzenia: Polska.
Dnia 23 maja 2010 roku produkowany przez firmę Natur-Vit ręcznie rwany liść mięty występujący pod nazwą handlową Mięta Pińczowska został uhonorowany pierwszym miejscem w konkursie Smaki Regionów i tym samym została wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych. Wpis na listę nobilituje produkt i wyróżnia go z pośród innych wyrobów. Mięta pińczowska uprawiana od ponad 50lat w rejonie powiatu pińczowskiego poprzez specyficzne warunki uprawy nabrała unikalnych właściwych wyłącznie dla tego regionu cech. Miętę pińczowską wyróżnia specyficzny lodowy posmak oraz mocny miętowy zapach.
Mięta wskazuje działanie pobudzające czynności wydzielnicze żołądka i wątroby, zwiększa ilość soku żołądkowego i żółci, ułatwia przyswajanie pokarmów oraz wspomaga trawienie i pracę jelit. W Polsce mięta należy do jednych z najczęściej stosowanych ziół. Napary z mięty wykorzystywane są w medycynie ludowej na różnorodne dolegliwości przewodu pokarmowego.
Uważa się iż pomaga w schorzeniach takich jak: nieżyt żołądka, niedokwaśność, kolka jelitowa, bóle brzucha, wzdęcia, nudności, wymioty. Podawana jest również jako naturalny środek w chorobie lokomocyjnej, podczas migreny oraz w nerwicach wegetatywnych.
SPOSÓB UŻYCIA: kilka listków mięty wrzucuć do filiżanki i zaparzać 5-10 minut.
SKŁAD: ręcznie rwany liść mięty 100%.
Kraj pochodzenia: Polska.
Rozwiń opis