Bardzo dobra mieszanka ziół.
Przepis na mus gruszkowy z mieszanką ziołową z wszewłogą:
Gruszki (1kg) obrać i ugotować na miękko, odcedzić wodę. Dodać do musu 6 łyżek rozgrzanego, odszumowanego miodu oraz mieszankę ziołową (70g). Wszystkie składniki wymieszać i krótko zagotować. Wlać do słoiczków i przechowywać w lodówce.
Odszumowanie miodu: szklankę z miodem wstawić do wody, wodę zagotować, mieszając miód zebrać z niego tworzącą się pianę (resztki pyłku kwiatowego i wosku).
Poprawia pracę jelit, przeciwdziała zaparciom.
SPOSÓB UŻYCIA: mus stosować jako smarowidło do pieczywa, rano 1 łyżeczkę przed śniadaniem, w południe do 2 łyżeczek, wieczorem do 3 łyżeczek.
SKŁAD: korzeń wszewłogi górskiej (35%), korzeń galgantu, korzeń lukrecji, cząber z upraw kontrolowanych.