Super produkt polecam i sklep rowniez.
Św. Hildegarda poleca kasztany jako łatwoprzyswajalny i odżywczy środek w każdej postaci. Mogą być spożywane w postaci surowej, pieczone, gotowane, czy w postaci mąki. Mają lekko orzechowy, słodki smak.
Są bogatym źródłem skrobi (70%), ale zawierają niewiele białka (2-4%) i tłuszczu (2-5%). Zawierają witaminę C, witaminy z grupy B, kwas foliowy, a z minerałów m.in. miedź, cynk, magnez, żelazo, potas i fosfor. Są również dorbrym źródłem błonnika (około 8%) i antyoksydantów o właściwościach antybakteryjnych.
Sposób użycia: kasztany zalecane są w celu regeneracji wątroby. W tym celu przyrządza się mieszankę z 5 łyżek podgrzanego miodu i 3 łyżki mąki kasztanowej. Mieszankę przyjmuje się 2 razy dziennie po 1 łyżeczce.
Skład: mąka z kasztanów jadalnych.
Kraj pochodzenia: Włochy.

