W koncepcji Hildegardy to zioło "dermatologiczne". Pomaga w wysypkach skórnych, łagodzi objawy trądziku, oczyszcza krew. Hildegarda radzi aby wysypki leczyć od wewnątrz, w przeciwnym razie przerzucają się do wnętrza i wywołują inne dolegliwości.
Ziele macierzanki to obok bertamu i galgantu jedna z najważniejszych i uniwersalnych przypraw Hildegardy. Należy ją dodawać do potraw warzywnych i rybnych tak często jak to tylko możliwe. Stosuje się ją także jako przyprawę do dań mięsnych (zwłaszcza baraniny) oraz sałatek.
Macierzanka piaskowa:
- pomaga w wysypkach skórnych,
- łagodzi objawy trądziku,
- oczyszcza krew.
SPOSÓB UŻYCIA: kiilka szczypt macierzanki dodawać do zup, warzyw, mięsa. Należy jej często używać i zawsze zagotować z potrawą.
W schorzeniach skóry gotować z burakami i często spożywać.
SKŁAD: macierzanka ziele mielone.
Ziele macierzanki to obok bertamu i galgantu jedna z najważniejszych i uniwersalnych przypraw Hildegardy. Należy ją dodawać do potraw warzywnych i rybnych tak często jak to tylko możliwe. Stosuje się ją także jako przyprawę do dań mięsnych (zwłaszcza baraniny) oraz sałatek.
Macierzanka piaskowa:
- pomaga w wysypkach skórnych,
- łagodzi objawy trądziku,
- oczyszcza krew.
SPOSÓB UŻYCIA: kiilka szczypt macierzanki dodawać do zup, warzyw, mięsa. Należy jej często używać i zawsze zagotować z potrawą.
W schorzeniach skóry gotować z burakami i często spożywać.
SKŁAD: macierzanka ziele mielone.

