smaczna kasza
Kasza orkiszowa to od 4 do 5 razy pokrojone ziarna. Polecana do zup, farszów, zapiekanek i kotlecików, do drugich dań, warzyw, sosów i potraw wegetariańskich.
Medycyna naturalna zaleca spożywanie produktów orkiszowych jako pokarmu regenerującego cały organizm i przywracającego zdrowie. Młyny Geisingen mielą jedynie orkisz leczniczy, czyli stare odmiany orkiszu, nieskrzyżowane z pszenicą.
Kasza orkiszowa Młynów Geisingen powstaje z ziaren orkiszu - prastarego zboża przeżywającego renesans w dzisiejszych czasach. Pochodzi z Azji, prawdopodobnie z Iranu sprzed 7-8 tysięcy lat. Orkisz jest spokrewniony ze zwykłą pszenicą, która wyparła jego uprawę w czasach intensywnej hodowli zbóż ze względu na niski plon. Orkisz nie traci łupiny w czasie zbioru, dzięki czemu do ziaren nie wnikają zanieczyszczenia (metale ciężkie i pestycydy). Dzięki rosnącej wiedzy o jego właściwościach zdrowotnych staje się coraz bardziej popularnym zbożem chlebowym. Przypisuje mu się właściwości lecznicze ze względu specjalną kompozycję składników odżywczych, wysokiej jakości błonnik oraz wysoką biodostępność - m.in. rozpuszczalność w wodzie i podobieństwo do osocza krwi, dzięki czemu szybko jest przyswajany i maksymalnie odżywia cały organizm.
Produkt zawiera gluten.
Kraj pochodzenia: Niemcy.

