Bardzo dobry produkt.
Grubo mielone ziarna z niewielką zawartością mąki (gruba śruta). Używany jest do zup i do habermusu śniadaniowego.
Habermus zalecany jest jako pierwszy, ciepły posiłek w ciągu dnia (zupa śniadaniowa). Idealnie smakuje przyrządzony z przyprawami, jabłkiem, które zalecała św. Hildegarda i miodem. Habermus wspomaga prawidłowe ukrwienie oraz zapewnia energię na cały poranek.
W ciągu ostatnich 100 lat w celu zwiększenia plonów orkisz został zanieczyszczony pszenicą, dlatego specjaliści polecają wyłącznie stare lub nowe, ale „oczyszczone” odmiany orkiszu, czyli takie, w których nie ma żadnej lub jest tylko niewielka domieszka pszenicy.
Do grupy polecanej przez św. Hildegardę należą tylko: Schwabenkorn, Steiners Roter Tiroler, Frankenkorn (Altgold x Rouquin), Oberkulmer Rotkorn, Ostro.
Habermus z Geisingen powstał z mieszanki prastarych odmian orkiszu.
Produkt zawiera gluten.
Kraj pochodzenia: Niemcy