Sklep internetowy Manufaktury Kapucynów

"Hildegardowa kuchnia polska"

Cena: 64,90 PLN / szt.

Do koszyka

Opis produktu:

Na ponad 500 stronach książki czytelnik znajdzie wiadomości niezbędne do prowadzenia kuchni zgodnie z Hildegardową szkołą zdrowego odżywiania, uwzględniające uwarunkowania polskiej tradycji kulinarnej: wiadomości ogólne, opisy produktów spożywczych (również tych problematycznych i ich zamienniki), zasady spożywania posiłków, racjonalne jadłospisy i rygorystyczne wersje diety, propozycje menu okolicznościowych, kuchenną apteczkę, a przede wszystkim – mnóstwo przepisów na smaczne, proste dania. Każdy przepis opatrzony jest ilustracją – przy czym nie są to fotografie studyjne – a każda z potraw na zdjęciu jest wykonana przez autorki książki.

Połączenie teorii i praktyki, wiedzy i doświadczenia autorek, tradycyjnej polskiej kuchni z zasadami diety według św. Hildegardy czyni z Hildegardowej kuchni polskiej wyjątkowe, pięknie ilustrowane, praktyczne kompendium i książkę kucharską jedyną w swoim rodzaju.

Życząc smacznego, zapraszamy do lektury.

O AUTORKACH:


Dr Alfreda Walkowska – teolog; znawczyni dorobku św. Hildegardy; współpracownik Papieskiego Wydziału Teologicznego we Wrocławiu; twórczyni Polskiego Centrum św. Hildegardy z siedzibą w Legnicy; inicjatorka i prezes Stowarzyszenia Centrum św. Hildegardy w Polsce; autorka książek, wydawca, tłumaczka, a przede wszystkim… mama.

Katarzyna Walkowska – architekt z wykształcenia, ukończyła Uniwersytety w Londynie i Nowym Jorku; niestrudzona organizatorka, ciekawa świata i ludzi, podróżniczka.

Lidia Walkowska – ukończyła filologię angielską na Uniwersytecie Jagiellońskim w Krakowie; miłośniczka zwierząt z pasją do gotowania.

Słynne Hipokratesowe zdanie: „Niech twoje pożywienie będzie twoim lekarstwem, a twoje lekarstwo niech będzie pożywieniem” to nic innego jak postulat zdrowego, racjonalnego odżywiania. (…) Szesnaście wieków po Hipokratesie, w dojrzałym średniowieczu, ciesząca się sławą niemieckiej Sybilli i prorokini św. Hildegarda z Bingen przeniknęła i opisała tajemnice stworzenia, których wykorzystanie w praktyce pozwala postulat Hipokratesa realizować w sposób dosłowny.
Alfreda Walkowska ze Wstępu

Mama zaszczepiła w nas – we mnie i Lidii – radość gotowania, radość spożywania własnoręcznie przygotowanych potraw i radość płynącą z poczucia zdrowia. Zdrowie zapewniały nam wskazówki Hildegardy, a mama uczyła, jak pyszna może być prosta kanapka i jak zwykłą zupę uczynić wyjątkową, (…) wpajała nam, że potrawy, które przygotowujemy, mają być nie tylko zdrowe i smaczne, ale mają nas też cieszyć, mają nam się podobać.
Katarzyna Walkowska ze Wstępu

Na potrzeby tej książki pierwszy raz spisałam swoje pomysły w formie przepisów. Nie ma konieczności trzymania się ich ściśle. Kuchnia według św. Hildegardy daje nieograniczone możliwości poszukiwania własnych smaków.
Lidia Walkowska ze Wstępu

 

Rozwiń opis

Cechy towaru:

Kod towaru
S1403
Identyfikator
4530
Symbol
Kod EAN
9788361046387
Podatek VAT
5%
Koszt gospodarowania odpadami (w cenie)
AUTOR
Alfreda Walkowska oraz Lidia i Katarzyna Walkowskie
WYDAWCA
Polskie Centrum św. Hildegardy
STRONY
512
FORMAT
16,0 x 25,0 cm
OPRAWA
twarda
Dostępność
Od ręki
Stany magazynowe
jest mało jest mało

Opinie

  • 5
    Książka wspaniała- polecam
Opinia o towarze:
* Pola oznaczone gwiazdką są obowiązkowe
Dodając opinię w sklepie akceptujesz regulamin sklepu oraz politykę prywatności sklepu.

Nasz portal wykorzystuje pliki cookies. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych. Przeglądarka internetowa umożliwia Ci zmianę ustawień dotyczących cookies. Polityka prywatności