Produkt bez zastrzeżeń
Roślina ta jest znana pod nazwą alpinia lekarska i należy do grupy kłączy imbirowatych. U Hildegardy jest on jednym z ważniejszych środków przy chorobach serca. Nie jest ona jednak środkiem leczniczym do stosowania przez dłuższy okres czasu. Jest bardzo dobra i skuteczna przy: osłabionym sercu, niepokoju serca, bólach serca. Alpinia lekarska jest też pomocna w walce z chorobami wirusowymi, pomaga również przy bólach kręgosłupa.
Święta uważała, że galgant łagodzi chorobę lokomocyjną, zapobiega zawrotom głowy, dlatego polecała go w stanach osłabienia i wyczerpania.
Hildegarda z Bingen: „…kto ma bóle w sercu, niech weźmie wystarczającą ilość alpinii lekarskiej, a będzie mu lepiej”. „Kiedy boli kręgosłup czy mięśnie, przez nadmiar złych soków, weź alpinię lekarską z ciepłym winem i pij często, a ból odejdzie od ciebie”
SPOSÓB UŻYCIA: szczyptę sproszkowanego galgantu dodawać do potraw.
SKŁAD: korzeń galgantu mielony.
Święta uważała, że galgant łagodzi chorobę lokomocyjną, zapobiega zawrotom głowy, dlatego polecała go w stanach osłabienia i wyczerpania.
Hildegarda z Bingen: „…kto ma bóle w sercu, niech weźmie wystarczającą ilość alpinii lekarskiej, a będzie mu lepiej”. „Kiedy boli kręgosłup czy mięśnie, przez nadmiar złych soków, weź alpinię lekarską z ciepłym winem i pij często, a ból odejdzie od ciebie”
SPOSÓB UŻYCIA: szczyptę sproszkowanego galgantu dodawać do potraw.
SKŁAD: korzeń galgantu mielony.

