Cynamon (łac. Cinnamomum zeylanicum) to ważna przyprawa kuchenna pomocna przy zaburzeniach przemiany materii, czy zaburzeniach regulacji hormonalnej. Najlepszym spośród cynamonów jest cynamon cejloński - zwany cynamonem prawdziwym. Ma on najniższą zawartość kumaryny, szczególnie w porównaniu z jego tańsza wersją, czyli cynamonem kasja, który tej kumaryny posiada znacznie więcej.
W przypadku cynamonu udowodniony został dobry wpływ na poziom cukru i tłuszczów we krwi. Pozytywny wpływ dotyczy również cholesterolu LDL i trójglicerydów.
SPOSÓB UŻYCIA: jako przyprawę dodawać do potraw mięsnych, ciast i wszelkich dań, regulując intensywność smaku potrawy zależnie od konsumenta. Polecana ilość to 1- 2 szczypt do dania.
SKŁAD: cynamon mielony z kontrolowanych upraw ekologicznych.
W przypadku cynamonu udowodniony został dobry wpływ na poziom cukru i tłuszczów we krwi. Pozytywny wpływ dotyczy również cholesterolu LDL i trójglicerydów.
SPOSÓB UŻYCIA: jako przyprawę dodawać do potraw mięsnych, ciast i wszelkich dań, regulując intensywność smaku potrawy zależnie od konsumenta. Polecana ilość to 1- 2 szczypt do dania.
SKŁAD: cynamon mielony z kontrolowanych upraw ekologicznych.

