B. dobra w swojej kategorii robusta (przy czym kupując trzeba mieć na uwadze, że jest to gatunek z natury znacznie bardziej gorzki od przeciętnej arabiki)
Robusta India Cherry AA jest to kawa odznaczająca się łagodną kwasowością oraz charakterystycznym, ostrzejszym aromatem. Główne różnice między robustą i arabiką polegają na tym, iż robusta zawiera dwa razy więcej kofeiny niż arabika. Ponadto robusta cechuje się mocnym naparem z nutą kwasowości i lekką goryczką o ostrym pikantnym smaku. W związku z tym bardzo często wykorzystywana jest do komponowania mocniejszych mieszanek kaw.
Robusta rośnie na równinach i na niższych wysokościach (400-600 m n.p.m.) niż arabika. Jest bardziej wytrzymała na suszę i choroby, jednak bardziej podatna na przemarznięcia.
Oznaczenie AA, podobnie jak w przypadku arabik, oznacza bardzo dobrej jakości ziarna. Jest to kawa o ładnych i regularnych ziarenkach bez uszczerbków- najlepsza w swojej klasie.
Skład: 100% Robusta
Kraj pochodzenia: Indie
Nuta smakowa: nuta pikantna, zbożowa.
Kwasowość: 3/5
Intensywność: 4/5
Palenie: 3/5

