Polecam
To niezastąpiona i cenna przyprawa w kuchni Hildegardy. Bertram ma łagodno-ostry smak i można go dodawać do niemal wszystkich potraw. Odpowiada za przyswajanie witamin i składników odżywczych z pożywienia. Wzmacnia i chroni przed toksynami i substancjami szkodliwymi znajdującymi się w jedzeniu. Oczyszcza jelita z resztek pokarmu. Dzięki regularnemu spożywaniu bertramu możemy wspomóc nasz system nerwowy, wzmocnić pogodę ducha i poprawić nastrój.
Hildegarda z Bingen: „A w człowieku nie wyrzuca niczego niestrawionego, lecz przyczynia się do dobrego trawienia.” „Ponieważ wspiera on zmniejszenie ilości szkodliwych substancji we krwi i zwiększa dobrą krew, przyczynia się do jasności umysłu”
SPOSÓB UŻYCIA: 1-3 szczypty do posypywania potraw (np. chleba) lub jako dodatek do gotowania np. sosów, zup, potraw z orkiszem.
Dawka dla dorosłej osoby: 50mg na 1kg masy ciała (dawka powinna być przyjmowana kilka razy w ciągu dnia, nie jednorazowo).
SKŁAD: korzeń bertramu mielony.