bardzo dobry w kuchni! polecam!
TYLKO NATURALNE SKŁADNIKI
Amarantus to zboże uprawiane w Andach przez starożytnych Inków i współczesnych mieszkańców Peru. Jego maleńkie ziarenka są niezwykle cennym źródłem wielu składników odżywczych. Nasiona amarantusa są bogatym źródłem skwalenu - tłuszczu o wielu wspaniałych właściwościach. Amarantus zawiera więcej wapnia niż mleko, więcej żelaza niż szpinak, więcej magnezu niż czekolada, więcej błonnika niż owies, więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych niż inne zboża, bardziej wartościowe białko niż soja, bardziej lekkostrawną skrobię niż kukurydza, poza tym cynk, potas i fosfor.
Ekspandowane nasiona tego zboża, czyli AMARANTUS EKSPANDOWANY, to idealny dodatek do mleka, jogurtów, musli, deserów lub sycąca przekąska.
SPOSÓB UŻYCIA: jako dodatek do mleka, jogurtu, musli, deserów lub do bezpośredniego spożycia.
Zalecany jako zamiennik mąki, w ilości 10-15%, we wszystkich domowych wypiekach i potrawach mącznych.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA 100g produktu:
- wartość energetyczna - 1580kJ (376kcal),
- białko - 16g,
- węglowodany - 57g,
- w tym cukry - 2,6g,
- tłuszcz - 7,1g,
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 1,8g,
- błonnik - 9,7g,
- sód - 0,03g,
- magnez - 260mg (69% ZDS),
- żelazo - 7,9mg (57% ZDS).
(ZDS - zalecane dzienne spożycie)
SKŁAD: eksapndowane nasiona amarantusa (szarłatu)*.
* produkt rolnictwa ekologicznego

